top of page
  • Voința Națională

Astăzi Rusia a început un nou război

Ludovic Orban - Astăzi Rusia și-a încălcat statutul de membru permanent al Consiliului de securitate al ONU și a încălcat grav toate acordurile privind securitatea europeană și globală. Astăzi nu mai sunt suficiente doar declarațiile de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Sunt necesare acțiuni concrete de sancționare a Rusiei, complete și nu parțiale ori etapizate. Sancțiuni maxime adoptate de urgență!


Nici România și nici alte țări care prețuiesc pacea și democrația nu au voie să asiste pasiv la ceea ce se întâmplă în Ucraina, nu au voie să tolereze nebunia lui Vladimir Putin. Este necesară solidarizarea Uniunii Europene, a NATO și a întregii comunități internaționale alături de cauza Ucrainei, care este supusă unei agresiuni militare fără nicio justificare.


Este momentul ca Rusia să fie pe deplin izolată la nivel internațional, atât din punct de vedere economic și financiar, cât și din punct de vedere politic și diplomatic. Încălcarea tratatelor internaționale nu poate rămâne fără consecințe nici în ceea ce privește apartenența Rusiei la organizațiile internaționale sau chiar a menținerii misiunilor diplomatice ale Rusiei în terțe țări. Consider necesar să arătăm Rusiei că nu putem accepta batjocorirea eforturilor diplomatice desfășurate de partenerii noștri din UE și din NATO și să cerem sancționarea diplomatică a conducerii de la Moscova prin scăderea nivelului de reprezentare diplomatică a Rusiei la București.


Poporul rus trebuie să știe că noi, statele democratice europene, nu suntem adversarii Rusiei, iar dacă el va avea de suferit cauza trebuie căutată în acțiunile lui Putin împotriva unui stat suveran și independent, fapt care a provocat moarte și distrugere.


Autoritățile românești au obligația să se pregătească în mod serios pentru orice răspuns economic, umanitar sau de altă natură care este decis la nivelul organizațiilor din care face parte România. De asemenea, trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu care privește regiunea noastră, inclusiv pentru susținerea Republicii Moldova.


România are nevoie de consens la nivel național în adoptarea deciziilor de condamnare, sancționare și de aplicarea a tuturor deciziilor convenite la nivel internațional față de comportamentului imperialist al lui Putin.

bottom of page