- Voința Națională
Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat
Jurnalista Emilia Șercan susține, într-un material publicat de PressOne, că premierul Nicolae Ciucă ar fi plagiat în teza de doctorat.
Nicolae Ciucă s-a apărat și a cerut Comisiei de Etică a Universității Naționale de Apărare să-i analizeze lucrarea. Pare că a procedat corect, dar nu e chiar așa și vă explic de ce.
Rectorul Universității Naționale de Apărare este Dorin Corneliu Pleșcan. Omul acesta a fost, între ianuarie 2015 și iunie 2016, șeful de cabinet al generalului Nicolae Ciucă, pe atunci, șef al Statului Major General.
Primul lucru pe care l-a făcut Nicolae Ciucă când a ajuns ministru al Apărării a fost să îi propună președintelui Iohannis înaintarea la gradul de general de brigadă (cu o stea) a colonelului Pleșcan.
Numirea ca și comandant/rector al UNAp s-a făcut la câteva ore după ce a fost înaintat în gradul de general de către președintele Iohannis.
Ca să înțelegem, pe data de 4 noiembrie 2019, Nicolae Ciucă a depus jurământul de ministru al apărării. Tot în noiembrie, dar pe 28, Corneliu Pleșcan este înaintat la gradul de general și pe 29 preia oficial comanda UNAp. Coincidență, nu?
Gândiți-vă că domnul Pleșcan a fost numit comandant în noiembrie 2019, deși omul se pare că nu ar fi predat niciodată, nu este cadru universitar și nu are o diplomă de doctor.
O prevedere discutabilă din Legea educației a fost interpretată de Ministerul Educației exact în sensul dorit de Ministerul Apărării, fix pentru a face posibilă această numire.
Este singurul caz de Universitate din România în care rectorul nu posedă titlul de doctor.
Personal, consider că este în afara eticii și a bunului simț să ceri o analiză "imparțială" unei instituții conduse de un om care a fost subalternul tău și îți datorează toată ascensiunea în carieră.
Gândiți-vă că în momentul în care a ajuns comandant, Corneliu Pleșcan și-a pus oamenii în toate comisiile și funcțiile cheie. Membrii Comisiei de etică sunt propuși de Consiliul de Administrație, avizați de Senat și aprobați de rector. Cu alte cuvinte ultimul cuvânt îi aparține lui Corneliu Pleșcan.
Pe scurt, domnul Pleșcan conduce Consiliul de Administrație care îi propune pe membrii Comisiei de Etică și tot el îi aprobă, în calitate de comandant/rector.
CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare) este, de fapt, singurul for care poate verifica cu adevărat suspiciunile de plagiat și poate dispune retragerea titlului de doctor.
Dacă premierul Ciucă dorește cu adevărat să înlăture orice urmă de îndoială și nu are motive să se teamă, ar trebui să ceară direct CNADTCU să verifice lucrarea și să se pronunțe asupra suspiciunilor de plagiat.
Faptul că o suspiciune de furt intelectual va fi menținută în atenția publicului fără un verdict clar, nu va afecta doar încrederea în instituția primului ministru, ci și încrederea în Armata română.